Cinci metode de a vă proteja eficient împotriva caniculei

Cinci metode de a vă proteja eficient împotriva caniculei
Publicat: 03/07/2012, 14:48
Actualizat: 04/07/2012, 09:48

Temperaturile ridicate înregistrate în ultima perioadă sunt greu de suportat de tot mai mulți dintre noi. Din cauza caniculei, care a pus stăpânire pe țara noastră, tot mai multe persoane acuză stări de disconfort termic, senzații de amețeală, sufocare, dureri de cap, experimentează o reducere a apetitului, însoțită de stări de moleșeală și de epuizare ce pot fi agravate de senzația de greață.

Mai jos puteți vedea cum vă puteți proteja eficient împotriva caniculei.

● Beți cel puțin doi litri de apă în fiecare zi. În perioada caniculară hidratarea este esențială. Apa ajută organismul să fie mai rezistent atunci când afară mercurul din termomentru arată peste 35 de grade. Evitați să beți în zilele cu temperaturi ridicate băuturi acidulate, deoarece acestea au un conținut ridicat de zahăr, fapt ce determină deshidratarea. De asemenea, cafeaua, alcoolul, inclusiv berea și vinul ar trebui și ele evitate.

● Mâncați zilnic cinci porții de fructe și legume. Aceste alimente conțin vitamine și minerale esențiale organismului, mai ales în perioada caniculară. Din cauza transpirației excesive pe timp de caniculă, organismul pierde apă și substanțe minerale, care, dacă nu sunt înlocuite rapid, pot genera o serie întreagă de tulburări metabolice și cardiovasculare, atrag atenția specialiștiiîn nutriție. De aceea, se recomandă, mai ales pe timp de vară, legume de toate culorile și la orice oră a zilei, indiferent de forma în care sunt pregătite, fără a ne teme de kilogramele în plus, deoarece acestea au un conținut scăzut de kilocalorii. În plus, fructele și legumele hidratează corpul, deoarece abundă în apă. Pepenele roși și cel galben, cireșele, vișinele, salata verde, ardeii, castraveții, roșiile sunt doar câteva dintre alimentele care nu ar trebui să lipsească din dieta zilnică în această perioadă a anului. În zilele caniculare medici nutriționiști recomandă să evităm alimentele care au un conținut ridicat de grăsimi, deoarece acestea se digeră mai greu.

● Folosiți creme cu factor de protecție. Soarele este principalul vinovat al apariției cancerului de piele, boală care face anual 60.000 de victime la nivel global, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății. Atunci când cumpărăm o cremă cu factor de protecție trebuie să alegem un produs adecvat tipului nostru de ten, spun medicii dermatologi. Astfel, persoanele care se înroșesc destul de repede trebuie să opteze pentru un factor de protecție cu 50 +. Nu este recomandată folosirea cremelor cu factor de protecție mai mic de 15, indiferent dacă pielea este sau nu bronzată și indiferent de tipul de piele. Mai mult, pentru că atunci când ne ducem la plajă suntem tentați să intrăm în apă, dermatologii recomandă o cremă rezistentă, al cărei efect să nu dispară odată cu îmbăiatul. De asemenea, crema trebuie folosită din abundență, pentru a oferi pielii protecție maximă. În același timp, medicii nutriționiști spun că este foarte important ca prima aplicare a cremei de protecție solară să fie făcută cu minimum 30 de minute înainte de prima expunere la soare.

● Evitați drumurile lungi în intervalul orar 10 -16. În această parte a zilei aerul devine practic insuportabil. Medicii recomandă să ieșiți din casă sau din clădirea de birou în acest interval orar doar dacă trebuie să rezolvați treburi important. Sticla de apă nu trebuie să lipsească din geantă atunci când plecați la drum. Medicii atrag atenția că în această parte a zilei este contraindicat să practicați activități în aer liber care necesită un consum mare de energie, precum cele sportive.

● Folosiți o ținută adecvată temperaturilor ridicate. În perioada caniculară se recomandă folosirea pălăriilor, a umbrelelor și șepcilor. De asemenea, este indicat să purtați haine lejere și ample, din fibre naturale, de culori deschise.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Măcelarul de eunuci”: Un bărbat care a făcut o afacere filmându-se în timp ce își...
VIDEO | Efecte secundare devastatoare pentru regele Charles produse de chimioterapie. Informații de impact provenite...
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Vestea care îi “îngroapă” pe șoferi în datorii. Urmează creșteri uriașe
Mihai Leu se luptă din nou cu cancerul de colon? Fostul pugilist, internat în spital....
ANIMAŢIE. Filmul teribilului accident din Timiş, provocat de un şofer de BMW care îşi luase...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
“Vreau să fie și el la trei metri cum este fata mea”. Mama tinerei decedate...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Ce drepturi are șoferul când e oprit în trafic? Ce poți face când constați un...
Cine va fi succesorul lui Putin?
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
Ungurii, MESAJ DE FORȚĂ pentru toată Europa: Vrem să ne ţinem departe de acest lucru
Concediul pentru creșterea copilului. Schimbări la întoarcerea în câmpul muncii
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
Julia și Sebastian schimb acid de replici! Roberta consideră că Julia este invidioasă: „Nu putem...
”Sunt viu” Florin Piersic, mesaj emoționant de pe patul de spital. Cum se simte marele...
BANCUL ZILEI. În seara de Ajun, Moş Crăciun vine la Bulă. Îl arată cu degetul...
Polonia fortifică frontiera de est. „Atunci când este vorba de securitate, nu există limite”
×